• Modeltekenen

  16 juli 2023

  Regelmatig teken ik op woensdagavond naar levend model bij Paul Faber, een inloopatelier in Amsterdam-Noord, waar je vrij kunt werken met eigen materiaal. De modellen zijn zeer divers en hebben meestal een dans- of theaterachtergrond. Meestal beginnen we met vier korte poses van 5 minuten om los te komen. Daarna worden de standen iets langer, zo'n 10 à 15 minuten. 

  Lees meer >> | 34 keer bekeken

 • Mijn geheime wapen

  1 april 2023

  Zie je dit pistool? Het is mijn geheime wapen om deze lenteboom in bloei te krijgen. Groen moet het worden en net als in de natuur is de juiste temperatuur daarbij belangrijk.

  Tjonge jonge, wat een zware bevalling. Een sessie van maar liefst zes uur (!) was nodig om te komen tot dit eindresultaat. Dit pistool was daarbij van onschatbare waarde. Het meet de temperatuur van het brons door middel van infrarood.

  Patineren is schilderen met de hitte van een vlammenbrander en verschillende chemicaliën. 

  Maar bij een boom als dit is het om wanhopig van te worden. Want voor je het weet wordt het ene blaadje groen en verbrandt het andere blaadje zwart. Door al die verschillende takjes en volumes ontstaan er al gauw onbedoelde temperatuurverschillen en onbedoelde kleuringen. Zo'n 120 graden moet het zijn, dan pas pakt het kopernitraat en ontstaat er een reactie met het brons.

  Geduld is een schone zaak, het wordt niet zomaar lente. Blaadje voor blaadje kwam letterlijk onder vuur te liggen. Meten is weten. Pistool richten, aflezen, vlammen erop. Word groen of ik schiet!

  En jawel. Toen ik naar huis fietste zag ik zowaar het eerste lentegroen uit de bomen knallen. 

  Bijna geboren dit beeld: La Speranza. Lente, hoop, nieuw leven. Vrolijk Pasen!

   

  Lees meer >> | 67 keer bekeken

 • Hoop

  8 maart 2023

  Een lied dat alsmaar door mijn hoofd spookt tijdens het maken van dit beeld is 'Auf Flügeln des Gesanges' van Mendelssohn. Als een hardnekkige oorwurm blijft het rondcirkelen in mijn binnenste. Vandaag ben ik aan het vogelen en ben ik bezig met de finale. Waar komen de vogels? Hoe vliegen zij weg uit de boom? In welke richting gaan de snaveltjes? Ritme, compositie. Ik ben aan het lassen en voel dat dit beeld bijna geboren is.

  Lees meer >> | 80 keer bekeken

 • Mijn ziel en ik

  16 februari 2023

  Er moet een nieuw Zielenschip komen, het oude is uitgevaren. Zie je dat balletje? Het had eigenlijk van bergkristal moeten zijn, als symbool voor de ziel die meegevoerd wordt naar gene zijde. Die transparantie leek me wel toepasselijk. Maar helaas, het bleek een te kwetsbaar ontwerp. Zielen laten niet met zich sollen. En dus werd het een concessie: een bol die straks meegegoten wordt in brons. Solide, stevig, niet omver te blazen. 

  Lees meer >> | 78 keer bekeken

 • Oorsprong

  26 januari 2023

  Water heeft een fijne eigenschap. Zodra je iets laat drijven ontstaat er een beweging. En dat zachte wiegen in de wind is precies wat ik zoek voor deze beeldengroep. Ik ben een aantal drijvende cirkels aan het maken, met elk daarop een liggende vrouw. Steeds een verschillende pose, maar allen introvert. Mijmering, inkeer, geborgenheid. De titel van dit kunstproject wordt "Oorsprong" en ik ben al flink op weg.

  Lees meer >> | 79 keer bekeken

 • Twintig jaar beeldhouwster

  15 juni 2022

  Vandaag vier ik een klein intern feestje. Want precies 20 jaar geleden, op 15 juni 2002, opende mijn eerste expositie in Beeldentuin De Booghgaard. Het betekende de start van een zoektocht die me naast mijn podiumactiviteiten veel voldoening geeft. Ineens ontstond er naast het zingen een ander kanaal waarin ik me eveneens kon uiten. De vluchtigheid van het zangersvak kreeg aarde. Nu, 20 jaar later, is het estafettestokje voor 95% overgenomen en werk ik hoofdzakelijk als beeldhouwster. Het is mijn hoofdvak geworden, een vak waar ik, net zoals van het zingen, enorm van ben gaan houden.

  Lees meer >> | 222 keer bekeken

 • Een nieuwe koers

  16 mei 2022

  "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid", luidt de slogan. En zo is het. Na investering in een lascursus, eigen lasapparatuur, bronzen lasdraad, Argongas, de juiste beschermende kleding, een professionele laskap, een stalen werkbank en een afzuigsysteem, ben ik nu ook in het bezit van een eigen zandstraalcabine. Top!

  Lees meer >> | 230 keer bekeken

 • Lente

  25 april 2022

  Elke ochtend fiets ik als ik naar mijn atelier ga door een klein stukje bos, de Haarlemmerhout. Het is een oase van kwetterende vogels, bloeiende ranonkels, wilde hyacinten en oude lindenbomen met zonlicht op duizenden frisgroene blaadjes. Mijn fietstochtje door het groen is een moment van verstilling en een prettig begin van de dag. Ik hou van de lente, dat eerste prille begin van nieuw leven ontroert me keer op keer. De natuur trekt zich niets aan van oorlog, haat en conflicten. Elke dag zie ik het bos weer groener worden.

  Lees meer >> | 254 keer bekeken

 • IJsvogeltjes recept

  7 april 2022

  De eerste ijsvogeltjes zijn voltooid in brons. Vandaag heb ik, samen met collega beeldhouwer Ruud Zweipfennig, de eerste twee ijsvogeltjes gepatineerd. Dat blauw hè, van die beestjes, dat was de uitdaging. Ik leek wel een kleine alchemist of grote gifmengster.

  Lees meer >> | 284 keer bekeken

 • In den Natuur vindt met het Al

  10 januari 2022

  Vandaag heb ik bezoek gekregen van IJsje. Ooit vloog hij tegen het raam van mijn overbuurvrouw en overleefde de klap niet. Mijn buurvrouw was zó onder de indruk van dit prachtige beestje dat ze besloot hem op te zetten. Sindsdien staat het vogeltje te pronken op haar boekenkast. 

  Vanaf vandaag logeert IJsje een paar weken in mijn atelier om te poseren. Ik heb een opdracht om een ijsvogeltje te maken en mocht hem even lenen. Kwetsbaar is het. Voorzichtig hebben we het in een doosje gelegd en getransporteerd. IJsje ging op reis.

  Wat een uitkomst om op deze manier echt goed te kunnen kijken naar de vorm! Het liefst boetseer ik naar het leven. Maar dit is wel heel bijzonder. Nog nooit heb ik een model gehad dat zo stil zat. En zo stil is. Hoe klinkt een ijsvogeltje eigenlijk? Nieuwsgierig geworden naar zijn zang heb ik het even opgezocht en beluisterd. Dit is de roep van IJsje.

  Wat een prachtig beestje. Al die veertjes, al die kleuren! Tjonge, daar kan ik als beeldhouwster toch niet aan tippen? Al boetserend realiseer ik mij wederom: de natuur is niet te overtreffen. Blij met IJsje, hij mag nog wel even blijven. En voorlopig heb ik hem nog niet gevangen.

   

  Lees meer >> | 314 keer bekeken

 • Meer blogs >>