Hieke Meppelink

beeldhouwster en musicus

Hieke Meppelink (1958) maakt figuratieve beelden in brons en zingt daarnaast als sopraansoliste op de Nederlandse concertpodia. De klassieke liedkunst vormt een belangrijke inspiratiebron in haar beeldhouwwerk.

Hieke studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam waar zij in 1986 haar diploma behaalde als Uitvoerend Musicus. Vanaf 2001 is zij zich, naast haar podiumactiviteiten, gaan scholen als beeldhouwster.

Inmiddels exposeert zij veel en heeft een vast samenwerkingsverband met een aantal Nederlandse galeries. In de openbare ruimte is monumentaal werk van Hieke Meppelink onthuld in de gemeenten Oegstgeest en Enschede.

In 2009 toonde het Stedelijk Museum Zwolle een overzicht van haar werk en verscheen haar monografie onder de titel ‘Gesmolten klank, gestold geluid’. Een andere solotentoonstelling vond plaats op uitnodiging van de Provincie Noord-Holland in het Provinciehuis Haarlem, de zetel van de Provinciale Staten Noord-Holland. Ook deze expositie had als thema muziek. In 2020 exposeerde Hieke o.a. in Beelden in Gees, waar zij haar eigen tuinpaviljoen mocht vullen met haar muziekbeelden. De speciaal voor deze expositie gemaakte installatie "De Stille Luisteraar" was een ode aan het publiek.

Vanaf 2017 wordt haar werk o.a. vertegenwoordigd door Galerie Honingen in Gouda, een galerie die zich gespecialiseerd heeft in hedendaags realisme. Honingen toont haar werk op diverse nationale en internationale kunstbeursen.

Daarnaast is haar werk te zien bij diverse andere Nederlandse galeries en beeldentuinen.

Opleiding: Conservatorium Uitvoerend Musicus (1986). Kunstacademie Ruud  Wackers Amsterdam (deeltijdopleiding 1999 - 2001), lessen bij Bart Holt (2003 - 2012). 

Februari 2023