En daar is ie dan! Sommige beelden geven zich niet zomaar gewonnen, maar na zes verschillende raamontwerpen en diverse experimenten met glasverf is dit beeld nu voltooid!

Het idee voor dit beeld is ontstaan vanuit het duet 'Virga Jesse floruit' uit het Magnificat van J.S. Bach. Dit duet, voor sopraan en bas, wordt uitsluitend als extra bijlage gezongen in de kersttijd. De vertaling van de eerste zin luidt: de stam (of boom) van Jesse is tot bloei gekomen.

Het raam is geïnspireerd op de gotische flamboyante kerkramen uit de 15e eeuw. Bij dergelijke ramen was de levensboom een regelmatig terugkerend motief. Ook nu nog hebben vele oude herenhuizen en boerderijen bovenlichten boven de deur met levensbomen. Al in de Germaanse traditie stond de levensboom symbool voor de verbinding van het aardse met het hemelse.

De kleine handjes heb ik gekozen als symbool voor de mensen op aarde, de takken met blaadjes lopen uit en reiken naar de hemel. Er schijnt licht door de ramen en de roos is gaan bloeien, een verwijzing naar het lied "Es ist ein Ros entsprungen" uit het Speyerer Gesangbuch uit 1599.

En daarmee is het voor mij een beeld geworden dat gaat over hoop, bloei en nieuw leven. En was het toch weer de zangkunst die mij inspiratie gaf.

Virga Jesse
brons & plexiglas