
Pasen
Vanochtend vroeg ik mij af hoe de eitjes van een boomklevertje er eigenlijk uitzien. Ze blijken allerschattigst te zijn: melkwit met grote bruine vlekken en grijs-violette ondervlekjes. Ik zeg: niets meer aan doen!
Hebben jullie je eieren versierd bij het paasontbijt? Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?
Sinds mensenheugenis staat het ei symbool voor schepping, opstanding en nieuw leven. Het versierde ei komt in vele culturen naar voren en het beschilderen van eieren gebeurt al eeuwen. Vanuit niet-christelijk oogpunt waren de heldere kleuren waarmee eieren werden beschilderd een weerspiegeling van het zonlicht in de lente. Gebeeldhouwde eieren zijn er ook: in China geeft men bij nieuwjaar en bij geboortefeesten eieren uit halfedelstenen. Rusland kent prachtige matroesjka’s, eieren uit hout of papier-maché, die, als je ze opent, een kleiner ei bevatten en vervolgens weer een kleiner ei, etc. En India kent eieren uit speksteen, die prachtig zijn opengewerkt en waarin een jonge vogel te zien is.
Het ei, dat stond voor vruchtbaarheid en een nieuwe lente, werd opgenomen in de christelijke traditie. Al vrij vroeg worden eieren genoemd als symbool voor de wederopstanding van Christus. Kerken werden versierd met rode eieren. Het rood stond voor het bloedvergieten, terwijl de schaal van het ei het graf voorstelde waarin Jezus was gelegd. Het paasei werd daarmee hét symbool voor de paasviering.
Ooit maakte ik in opdracht twee winterkoninkjes voor op een graf. Ik realiseer me nu dat ik er dus eigenlijk twee bronzen eitjes bij had moeten leggen…. Dit boomklevertje was gelukkig geen droevige opdracht. Gewoon gemaakt om het leven te vieren en me te verwonderen over zo'n mooi klein beestje dat zo mooi zingen kan.
Vrolijk Pasen!
Titel: Boomklever
Materiaal: brons
Afmeting: 32 x 14 x 8 cm
Oplage: 1 van 12
Jaar: 2017